#

Opiniestuk openingstijden 4 mei

16 Apr 2018

We staan weer in de krant! Onze voorzitter Kiki Kersten en penningsmeester Henk Rijnja hebben samen een opinieartikel geschreven over de openingstijden van winkels op 4 mei. Dit stuk is op zaterdag 7 april gepubliceerd in het AD en mag op onze website natuurlijk ook niet ontbreken. Helaas is het stuk alleen op papier verschenen en nog niet op de website van het AD te vinden. Hieronder de tekst:

Winkeliers hebben respect voor 4 mei

Op 27 maart deed de belangenorganisatie van ondernemers in Rotterdam een oproep aan de Rotterdamse politiek om winkels de mogelijkheid te geven open te zijn tijdens de Nationale Dodenherdenking. Hierop volgde een statement van zeven politieke jongerenorganisaties. Zij laten in een persbericht weten het ‘zeer ongepast’ te vinden als winkels ten tijde van de Dodenherdenking open mogen zijn. Verder stellen de jongerenorganisaties dat het plan om de winkels open te laten gaan aan de herdenking zou ‘tornen’.

De Jonge Democraten Rotterdam denkt dat het open laten gaan van winkels geen afbreuk doet aan de Dodenherdenking zoals gesteld door de andere organisaties en vindt dat winkeliers de mogelijkheid moeten krijgen om in de avond van 4 mei open te zijn. Wij vertrouwen erop dat juist Rotterdamse winkeliers het historisch besef hebben om de zwaarte van de herdenking te kunnen wegen en hier respectvol mee om te gaan. Het opleggen van een vervroegde sluiting is daarbij niet de manier om meer draagvlak te creëren voor deze belangrijke traditie.

Ook kan niet worden gezegd dat er met gelijke maten wordt gemeten. Zo krijgen onder andere horecazaken en bioscopen wel de mogelijkheid om open te zijn maar winkels niet. Wij vinden de manier waarop er bij enkele bioscopen de herdenking vormgeeft een goed voorbeeld van hoe het ondernemerschap en de Dodenherdenking op een respectvolle manier samengaan. Tijdens de twee minuten stilte worden alle films gepauzeerd en worden er geen klanten geholpen. Dit laat voor ons zien dat ondernemers in staat zijn om op een respectvolle manier om te gaan met de Dodenherdenking.

Wij vinden niet dat de herdenking van Nederlandse slachtoffers van geweld in het geding komt door het toelaten van de koopavond. Het laat juist zien dat deze verworven vrijheid heeft geleid tot de open samenleving van nu.

De Jonge Democraten is van mening dat het herdenken van slachtoffers op 4 mei zeer belangrijk is. Ook vinden wij dat personeel en klanten de kans moet krijgen om in stilte twee minuten stil te staan bij de Nationale Dodenherdenking. Daarbij vertrouwen wij dat de winkeliers de zwaarte van deze dag goed aanvoelen en dit op een respectvolle manier kunnen invullen. Daarom roepen wij de gemeente op om winkels de mogelijkheid te geven om open te zijn op de avond van 4 mei.

Categorie: Nieuws