#

Burgemeester Ahmed Aboutaleb verstiert het Rotterdamse uitgaansleven met zijn repressieve beleid

13 Nov 2017

Onze voorzitter Kiki Kersten en bestuurslid politiek Sjors van Wickeren hebben samen een opinieartikel geschreven over het horecabeleid van onze Burgemeester. Dit stuk is een week geleden gepubliceerd in het AD en mag op onze website natuurlijk ook niet ontbreken. Via deze link vind je het artikel in het AD: klik!

En hieronder de tekst:

'Beleid Aboutaleb vergalt uitgaansleven in de stad'

Club Vie is weer open na de uitspraak in een kortgedingprocedure. De procedure, aangespannen door clubeigenaar Tony Carbonaro, ging over het besluit van burgemeester Aboutaleb om de club drie maanden te sluiten na meldingen van zedendelicten in de omgeving van Club Vie. Het vermoeden bestaat dat slachtoffers in deze club zijn gedrogeerd. 

Een verband met de club is echter nog niet bewezen. In het kader van het onderzoek doet Aboutaleb hier geen uitspraken over. Op een vraag van gemeenteraadslid Jos Verveen of er verdovende middelen in het bloed van slachtoffers is aangetroffen, reageert Aboutaleb zelfs dat de volksvertegenwoordiger een dergelijke vraag niet mag stellen in verband met het onderzoek.

Laat er geen misverstand over bestaan dat de voorvallen zeer ernstig zijn. Een ferme reactie vanuit een burgemeester en politie is hier zeker gepast. De vraag is echter of dit de juiste vorm was. In plaats van de club sluiten, kan er ook meer worden ingezet op opsporing van de daders.

Belangenafweging

De vraag die aan de rechter voorlag was of het belang van de openbare orde zwaarder woog dan de grote economische- en reputatieschade die Carbonaro lijdt. De rechter geeft duidelijk aan dat de burgemeester geen juiste belangenafweging maakt door over te gaan tot een sluiting. De uitspraak toonde aan dat het handelen van Aboutaleb niet alleen nodeloos repressief is, maar ook nog eens onrechtmatig.

Het is een patroon dat in het hele horecabeleid van Aboutaleb is terug te vinden: het belang van horecaondernemers en de burger die simpelweg graag een avondje uit wil, wordt ondergewaardeerd door een excessieve veiligheidsdrift. Op 25 augustus 2017 is nog een sluiting door de burgervader van drie maanden van Café Playa door de rechter teruggedraaid. De betreffende zaak is op 8 juli gesloten naar aanleiding van een vechtpartij die buiten de zaak heeft plaatsgevonden.

Het opportunistisch handelen van de burgemeester is niet alleen schadelijk voor de Rotterdamse ondernemer, maar de suggestie wordt ook gewekt dat de politie en justitie onvoldoende worden vertrouwd om deze zaken goed te onderzoeken. Deze twee voorbeelden zijn kenmerkend voor het beleid van de burgemeester: opoffering van een bruisend uitgaansleven in het kader van veiligheid, zonder dat het strikt noodzakelijk is. Zedendelicten rond de club zouden ook voorkomen kunnen worden door meer inzet van camerabeveiliging en recherchewerk.

Conservatief

De Jonge Democraten Rotterdam roepen moederpartij D66 op te blijven strijden tegen het conservatieve horecabeleid van de burgemeester. Uiteraard zijn er maatregelen nodig indien er ernstige voorvallen plaatsvinden, maar dit hoeft zeker niet ten koste te gaan van een bruisend uitgaansleven dat past bij een wereldstad als Rotterdam.

Categorie: Nieuws Oh ja joh?