#

interviews met het bestuur door Rosanne

interviews met het bestuur door Rosanne

Oud afdelingssecretaris en huidig landelijk portefeuillehouder diversiteit Rosanne Joosse heeft gesproken met de 6 bestuursleden van de JD Rotterdam die alweer een half jaar in functie zijn. Met enige vertraging, sorry Rosanne, hierbij de interviews. Veel van jullie zullen ons al kennen, maar de interviews geven een leuke kijk in ons als persoon en hoe wij in het leven staan. Veel leesplezier!


Kiki Kersten - Voorzitter


We spreken elkaar op de eerste landelijke activiteit van het nieuwe politieke jaar voor de Jonge Democraten, het Septembercongres. 

Ze is voorzitter, heeft een vaste baan en is onwijs druk, maar toch neemt ze graag de tijd voor een feestje. Zoals op de dag dat ik haar sprak. Toen ze een feest had op een boot door de Amsterdamse grachten. 

Ik ben benieuwd of Kiki Kersten de JD ook een groot feest vindt en zo ja hoe dat komt.
Kiki geeft aan aan dat er bij de JD heel veel verschillende mensen zijn en ieder met een eigen mening. Al die meningen komen uit andere invalshoeken en dat maakt het interessant. Iedereen wordt gerespecteerd en dat maakt van een stevige discussie zelfs nog een feest. En de afdeling Rotterdam is gewoon lekker zichzelf, Kiki vindt dat heel belangrijk. De individu naar voren schuiven en de persoonlijkheid terugzien van de persoon. En zelfontplooiing proberen te bewerkstelligen.
Kiki hoopt als voorzitter dat oude(re)en nieuwe leden voelen dat ze alles met haar kunnen delen. Ze wil absoluut geen afstand creëeren tussen bestuuur en leden, maar vind het wel belangrijk dat er veel respect is naar elkaar. 
Het bestuur laat zich zien op de woensdagavondactiviteiten en ook bij borrel en kletsen graag met allerlei verschillende mensen bij. Dus niet alleen met de bestuursleden? Vraag ik haar. 'Nee' zegt Kiki resoluut, 'die zie je al vaak genoeg'. 

Het liefst is Kiki in de rol van voorzitter een sparringspartner. Meedenken met iemand in plaats van denken voor een ander. Door eens een op een te gaan zitten met haar bestuur hoopt ze te weten wat zij nodig hebben. Ze beseft zich dat het van onderaf managen ook een valkuil kan zijn. Maar ze is van mening dat, het niet het geval is als je streng durft te zijn als het nodig is. 
Door haar werk heeft Kiki veel verstand van duurzaamheid, landbouw en dieren. Ik vraag haar of zij dan ook altijd inspreekt als het binnen de JD gaat over deze onderwerpen. Ze moet lachen. 'Ja dat wel, ik merk dat mensen een mening hebben over iets als duurzaamheid bijvoorbeeld en dan vergeten dat we in Nederland voorop lopen. Dat we de beste van de wereld zijn en daar ben ik trots op! Er kan nog een hoop verbeterd worden, het is echt niet perfect. Maar een positieve inslag is beter dan een negatieve, wat mensen nu vaak doen'.

De afgelopen paar jaar kwam Rotterdam met vernieuwende en actuele onderwerpen. Met activiteiten over donorschap, verplichte anticonceptie en veganisme.

Wat is je doel voor dit jaar?
'Ik hoop heel erg dat we naast de vaste aanloop van nieuwe leden; studenten aan de universiteit. Ook anderen aan te spreken, als werkenden en scholieren. Ik wil dat ook voor hen zichtbaar is dat politiek en kennis willen vergaren niet niveau afhankelijk is. En om ergens ontzettend verstand van te hebben je geen universiteit gedaan hoeft te hebben. Zolang je nieuwsgierig bent, ben je bij de JD welkom om langs te komen'. 'En ik vind dat ieder jaar een activiteit in het teken staat van gendergelijkheid, inclusiviteit vrouwen in de politiek. Dat is heel belangrijk en dat moet ieder jaar terug komen'.

Je noemt het zelf al meer vrouwen in de politiek. Hoe sta jij je mannetje/ vrouwtje? 
'Uhm.. ja door naar voren te durven treden. Je hebt vaak een bepaalde groep mensen die de voorgrond durven op te zoeken en dat zijn vaak mannen. Wellicht hebben anderen daar een masterclass voor nodig, je moet het ook maar durven te leren'. Durf jij dat? 'Ja, meestal wel maar ook niet altijd. Op mn werk vind ik dat bijvoorbeeld vaak lastig, omdat ik altijd denk dat er anderen zijn met meer kennis..'

Dit jaar staat in het teken van de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. 
Ja klopt! Ik hoop dat we JD represented zijn straks in de Raad. 

Ben je over 10 jaar de nieuwe minister van landbouw? 
'Misschien wel.. ik heb wel ambitie, maar eerst meer ervaring. Dit jaar doe ik niet mee aan de Gemeenteraadsverkiezingen, maar ik sluit niet uit dat er meer in het politieke vat. Later wellicht..'


Teeuwes Middelbrink - Secretaris

Die avond spreek ik met Teeuwes, de nieuwe Secretaris van de JD Rotterdam. We gaan gezellig zitten bij Ferry in het centrum van Rotterdam. Een bekende plek voor (Rotterdamse) JD'ers vanwege de vrijdagavond borrel tijdens het zomercongres en verschillende activiteiten die hier plaatsvinden.
Ik vraag wat Teeuwes van de locatie vindt, die hij zelf heeft voorgesteld. Hij moet lachen. 'Ja, Ferry is net zo vrijzinnig als JD, iedereen komt hier en dat is het mooie en het ligt in het centrum van Rotterdam'.

Hij studeert Bestuurskunde en volgt dit jaar een Minor over duurzaamheid in Leiden. Ik vind het vernieuwend en vraag hoe dat zo is gekomen. Teeuwes legt uit dat zijn uiterlijk voor veel misvattingen zorgt. Velen zouden kunnen denken dat hij de typische rechtse corpsbal is. En dat hij het liefst 180 km/u over de Deutsche Autobahn scheurt.

Maar niets is minder waar geeft hij aan: 'Ik ben veel linkser dan dat de meeste mensen denken'. Teeuwes is in een links gezin opgegroeid, ouder wordende beseft hij wel dat hij wat meer rechtse trekjes heeft dan zijn ouders maar het is nog steeds links te noemen. 'Ik heb van huis uit meegekregen dat je op elkaar moet letten en dat je leeft voor iedereen.' Ik vind het mooi en vraag naar de betekenis van deze uitspraak.
Teeuwes legt uit dat het voor hem betekent dat hij inziet dat de mens heel egoïstisch is en dat we met z'n allen beter op de wereld moeten letten. Met elkaar, voor iedereen.

Je bent wat linksig, op elkaar letten, veel interesse en weet van Duurzaamheid. Kan jij geloven in de eigen kracht van mensen?
'Ja jawel, het is een combinatie. Mensen moet je heel erg vrij laten en het sociale leven. En wat mij vooral aantrekt aan de JD en D66 is de progressiviteit en de positiviteit. En door mensen te overtuigen laat je meer mensen beseffen wat er nu eigenlijk aan de hand is in Nederland.
En daarom ben je de politiek in gegaan?
'Ja klopt, ik wil dat proberen. In het allermooiste geval ga ik de wereld redden haha!'

Via via komen we toch nog even terug op het studentenleven. Teeuwes is actief lid bij Laurentius, een van de grote studentenverenigingen in Rotterdam. Hij geeft aan dat hij door die vereniging Rotterdam heeft leren kennen en verder is het gewoon gezellig, leer je mensen kennen en geeft het structuur. Ik vraag me af of hij door de JD een andere kant leert kennen van Rotterdam. Een heel erg andere kant! Hij is wat later lid geworden bij de JD en vindt het erg fijn dat de afwisseling er op deze manier bestaat.
De JD werkt als een eyeopener voor Teeuwes. Nieuwe inzichten over de samenleving, maar ook hoe hij zelf in elkaar zit en wat anderen van hem nodig hebben.

Teeuwes is de nieuwe secretaris van de JD Rotterdam. Wil je hem beter leren kennen? Of wil je net als Teeuwes meer leren over de campagne? Kom eens naar een activiteit op woensdagavond en spreek hem aan!


Henk Rijnja - Penningmeester

Met Henk heb ik afgesproken vlak voor de woensdagavond activiteit. Om 19.30 uur is de inloop naar de activiteit en overal staan en zitten mensen. Een enkeling komt nog binnen. Ik zit met Henk wat verderop voor zijn bestuursinterview.
Het is een gure en druilerige woensdagavond en Henk heeft net een zes uur durende hoorcollege gehad. Gelukkig is het met JD'ers en in Eurotrash erg gezellig.

Ik besluit te beginnen bij het begin, want zo heb ik Henk nog nooit gezien en het andere moment is hij de nieuwe penningmeester van de JD Rotterdam. Hoe dan?
'In maart ben ik lid geworden en ik ben eigenlijk meteen voor het bestuur gegaan'.
En waarom heb je gekozen voor de JD?
'Haha, waarom niet? Ik had zowel een JD als een D66 lidmaatschap, vandaar. En toen kwam ik er snel achter dat er hele leuke activiteiten zijn. Iedereen heeft wel wat te vertellen, gewoon lekker sociaal'.

En hoe kom je dan zo snel in het bestuur? -stel ik ben net nieuw en ik wil dat ook. Hoe is dat bij jou zo snel gegaan?
'Toen ik net lid was ben ik ook direct actief geworden. Veel activiteiten bijgewoond; zoals de Algemene Afdelingsvergadering, die was heel interessant. Je ziet direct wat voor club het is. Het zomercongres natuurlijk en ik heb al aan veel discussieavonden mee gedaan. Sterker nog, mijn eerste activiteit was een debatavond met de politieke jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS! En laatst nog in Utrecht'.

Het leuke aan de JD, is volgens hem, dat je niet per se ingelezen naar de activiteit hoeft te komen. Je leert van alles en je ontwikkelt nieuwe standpunten. In principe leer je alles op de avond zelf. 'Dingen leren vind ik wel leuk' aldus Henk.

Sinds september is hij begonnen aan de Master Finance and Investment. En hiervoor heeft de hbo-studie Business Management afgerond. Dat vind ik veel. Knap zeg en ben je nu dadelijk uitgeleerd?
'Nee in juni ben ik wel afgestudeerd, maar uitgeleerd… dat weet ik nog niet'.
Wat wil je later worden? 'Iets in de finance wereld. Ik mistte de cijfers en het kwantitatief onderzoek'.

Wie is Henk als bestuurslid? 'Hm…' hij denkt even na. 'Resultaatgericht, het hoeft niet per se goed te gaan. Aan inefficiëntie kan ik me flink ergeren en dat zie je nog weleens bij politieke spelletjes. Niet moeilijker doen als het makkelijk kan denk ik dan'.
Wat vind je zelf leuk om te doen? Naast je studie en politiek. 'Ik surf in Den Haag en ik reis graag. Zo ben ik naar Indonesië geweest om te surfen maar ook om te studeren hoor!'
Henk is een aardige en sociale jongen die lekker kan kletsen. Wat vind je belangrijk? 'Hier en daar een praatje doen, aardig zijn. Niemand alleen laten staan'.

Zijn er nog taken die jij graag op je wil nemen in je aankomende bestuursjaar?
'Ik zou graag helpen met het organiseren van activiteiten. En daarmee zorgen voor een fijne en open houding vanuit het bestuur naar leden toe. Zodat mensen zich op hun gemak blijven voelen en de JD Rotterdam kan blijven groeien'.

Wat is jouw doel dit jaar? 'In de eerste instantie mijn taken als penningmeester goed uitvoeren'. Alleen dat? 'Nou… haha iets meer dan goed. En verder meer dingen doen dan dat anderen verwachten'.

Wil je Henk beter leren kennen? Of wil je hem als penningmeester controleren? Dat kan door lid te worden van de kascontrolecommissie (KasCo). Kom eens naar een activiteit op woensdagavond en vraag raak.


Sjors van Wickeren - Bestuurslid Politiek

Met Sjors heb ik afgesproken bij Dudok in Rotterdam. Het oude clubhuis van de JD Rotterdam. Dit wordt Sjors zijn eerste halfjaar als bestuurslid.
Naast bestuurslid Politiek studeert hij Rechten en Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij geeft ook les op de universiteit en loopt een stage bij de D66 fractie in de Eerste Kamer. Zonder de JD was hij nooit op deze manier met politiek bezig geweest.

Ik vraag me dan ook af waarom politiek? Sjors geeft aan dat het hem gewoon leuk leek en hij het oprecht interessant vindt. Een bestuursfunctie was een logische stap en een uitdaging. Voorheen heeft hij in de commisie Politiek gezeten en hij merkte een hoog verloop op binnen de JD. De commissie Politiek is een groepje binnen de JD Rotterdam, die zich heel laagdrempelig met politeke vraagstuklen bezig houden. Ze vergaderen eens per twee weken, ongeveer een uur lang. Klopt het dat er als bestuurder meer druk op je ligt? Sjors is van mening dat dat niet zo is, maar dat hij wel veel nieuwe dingen leert. Ik ben benieuwd! We moeten even lachen, maar op een serieuzere toon spreekt Sjors verder. Heel concreet benoemt hij dat hij als bestuurder heeft geleerd te managen. En dat hij moet wennen aan groepsdynamica.

Groepsdynamica? Vertel. 'Ja, er zijn heel veel verschillende mensen en motieven. Sommigen verwachten dingen van de JD zoals hen nieuwe inzichten geven, stof om over na te denken. Anderen willen vooral langs komen en verwachten geëntertaind te worden'. Dat laatste werkt naar Sjors' idee niet zo. 'Een leuke en interessante avond maak je met elkaar. Je hoeft niet zozeer ingelezen te zijn over het onderwerp om input te leveren. Het bestuur faciliteert de activiteit maar de leden maken het'.

Wat betekent de JD voor Sjors ? 'Volgens mij is het een mix van een studie,- en een studentenvereniging. Het ledenbestand is zeer gevarieerd. We hebben minder regeltjes, geen ontgroening en zijn toegankelijk voor iedereen. Je vindt op een woensdagavond scholieren van de middelbare school, mensen in kostuum, werkenden en studenten'. Ik vraag hem of hij blij met de verhuizing uit Dudok is. 'Ja zeker! Onze nieuwe locatie past ook goed bij onze vereniging. Er hangt een goede sfeer in Eurotrash, het is minder formeel en rolstoel vriendelijk. Het is even wennen en anders dan Dudok maar je went snel'.

Wat wil je bereiken?
'Een mooi jaar hebben. Met dit neiuwe bestuur ziet Sjors dat rooskleurig in. Ik heb er vooral heel veel zin in!' Daarnaast wil Sjors meer de media pakken. Meedoen met de politieke discussies, mensen uitdagen en goede ontwikkelingen ondersteunen.
We houden het kort, Sjors woont diezelfde avond nog een fractievergadering bij van D66 Rotterdam om te praten over onder andere straatintimidatie. Sinds dit jaar mag hij er altijd bijzitten de vergaderingen en daar is hij blij mee. Ik kan niets anders dan lachen en hem gelijk geven, ik wens hem veel succes en plezier!

Mocht je interesse hebben om bij de Commissie Economie (de opvolger van de commissie Politiek) te gaan of heb je een idee voor een artikel, motie of wat anders .. bel, app of mail Sjors of kom gezellig langs!


Take Wester - Bestuurslid Promotie

Ook met Take zit ik bij Ferry Rotterdam. Het weekend daarvoor was de Rotterdam Pride en ik vraag aan Take wat hij hiervan vindt. 'Eerlijk is eerlijk, er zijn echt heel veel mensen die niet met hun partner over straat kunnen. Nu durven heel veel mensen niet veilig over straat, maar er moeten gewoon dingen veranderen.' Hij vindt de pride een goede actie.

Training krijgen, elkaar beter leren kennen en drinken. Vat dat voor jou samen wat de JD is? 'Ja opzich wel, maar er wordt niet heel veel gedronken hoor. De JD is een hele open vereniging en dat moet zo blijven'.
Wat betekent de JD voor jou? 'Veel, ik heb er zelfs mijn studie voor gewisseld'. Oh, vertel? Want volgens mij deed je Engels toch en wat doe je nu? 'Ja klopt, nu doe ik Bestuurskunde'. En kwam dat door de JD? 'Ja, mijn echte drive miste om aan de bak te gaan voor de studie'.
'Ik voel me comfortabel als iemand anders zich ook comfortabel voelt.'

Take houdt veel rekening met iedereen en wordt door zijn bestuursgenoten als harmonisch gezien. Dit had hij niet verwacht, maar hij ziet het als een mooie rol om te hebben. We hebben het over subculturen, achtergronden en stereotypen. Ook Take is lid van een studentenvereniging en begrijpt heel goed de gesprekken over en met allerlei verschillende soorten mensen. Hij geeft aan dat hij echt weleens verkeerd ingeschat wordt. Maar dat hele 'breaking the boundaries', daar is Take wel van. Zo is hij weleens in een trui en een overhemd naar een hardstyle feest geweest. En als hij dat dan weer verteld bij zijn studentenvereniging geeft dat van beide kanten weleens reacties. Dat vindt hij alleen maar grappig.
Take is heel bereikbaar voor alle mensen, hij vindt heel veel dingen leuk en kan met iedereen overweg. Als doel heeft hij voor zichzelf om nog meer zijn eigen persoonlijkheid te uiten in zijn bestuurslid zijn.

Wil je Take helpen met het voorbereiden van de gemeenteraadsverkiezingen? Meld je dan aan voor het campagneteam! Stuur een mail naar promotie.rotterdam@jongedemocraten.nl of kom gezellig langs en spreek hem aan.


Charity Enny - Bestuurslid Organisatie

Vanavond spreek ik af met Charity Enny. Wie haar kent weet dat Charity een intelligente en goedlachse dame is. Ze heeft al een aantal successen op haar naam staan. Zo was er vorig jaar een succesvolle twinning en zijn er een aantal toffe activiteiten met de Commissie Internationaal geweest waar zij de voorzitter van was.

We hebben afgesproken bij Supermercado en nog voor het interview begonnen is hebben we al een goed gesprek. Ik leer meteen een andere kant kennen van Charity kennen. Als ik vraag hoe dat zit, zegt ze; 'Ik ben ik en ik ben heel veelzijdig. Ik kan iemand de oren van het hoofd praten, maar soms kijk ik de kat uit de boom.. ik heb zo mijn momenten. Verder ben ik soms wat (te) bescheiden, erg verlegen en kan koppig zijn.' Als ik aangeef die kant van hoor nog nooit gezien te hebben, moeten we beide hard lachen. 'Nee klopt, maar dat zou er binnen het bestuur eruit moeten komen'. Vragend kijk ik haar aan, moeten we ons zorgen maken? We moeten er hard om lachen. 'Nee dat niet, ik heb lang nodig om te wennen, maar ik pas over het algemeen binnen iedere groep.'

Charity is nu bestuurslid organisatie, ik ben benieuwd wat ze ervan vindt. Ze geeft aan dat ze haar bestuursleden best regelmatig ziet soms zo'n drie keer in de week. En dat is best leuk omdat ze, ze ziet op veel verschillende activiteiten. 'Je kan zoveel dingen doen. Kijk naar mij; D66 werkgroep rdam, JD werkgroep landelijk, JD weekenden, bestuursvergaderingen, borrelen en discussieavonden.' Ze geeft toe het soms wel veel is. Maar op de vraag of ze dan niet wat moet minderen, krijg ik een heel duidelijk antwoord. 'Nee, daar is het echt veel te leuk voor'. Het fijne aan de JD vindt Charity dat er verschillende perspectieven besproken worden. De JD kijkt niet alleen naar links maar ook naar rechts.

Naast bestuurslid van de JD, studeert ze HBO- Rechten in Tilburg,  is ze bezig met afstuderen op gebied van  vreemdelingenrecht en heeft ze twee bijbaantjes. Soms gaat het niet, geeft ze toe maar ze heeft er ook vertrouwen in dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Gelukkig is er ook nog tijd voor ontspanning. Die vult ze op met movienight met vriendinnen en YouTube fimpjes kijken. Charity kijkt van alles wat, maar is toch wel erg gek op de films Pirates of the Caribean en Bad Boys. Ik vraag me af hoe ze het allemaal volhoudt. Simpel, zegt Charity: 'Maak genoeg tijd voor jezelf en voor dingen die je leuk vindt en waar je niet bij na hoef te denken.'

Charity wil het volgende schooljaar beginnen met haar master Rechtsgeleerdheid. Een functie bij een internationale organisatie als juridisch adviseur ziet ze wel zitten.
Haar doel voor komend jaar bij de JD Rotterdam is dat ze (nog) meer diversiteit wil. Meer vrouwen, meer mbo,-en hbo studenten. Meer mensen met een biculturele achtergrond. Als bestuur hebben ze gekozen voor een nieuwe locatie, Eurotrash, die rolstoelvriendelijk is! Charity is van mening dat de JD Rotterdam moet uitstralen wat de samenleving is. Nu missen er nog veel mensen en ze vraagt zich hardop af; waarom zijn die er allemaal niet bij?! Meer diversiteit volgens haar super belangrijk! Niet alleen in de politiek, ook daarbuiten. Gewoon overal. 'Ik ben niet pro positieve discriminatie. Maar mensen moeten inzien dat voorbeeldfuncties bekleed moeten worden door allerlei soorten mensen. Zodat iedereen gerepresenteerd wordt.' Zegt ze als ik vraag hoe zij erover denkt. 

Ondanks het feit dat haar leven knetterdruk is, mogen mensen haar altijd bellen. Als iemand belt om (baklava) met haar te gaan eten maak je haar al blij. Maar gewoon je verhaal doen of vragen of opmerkingen over de activiteit mogen ook. En wat doe je dan als mensen iets over de activiteit kwijt willen? 'Ik zal luisteren en als het gewenst is, kijken of ik die persoon tegemoet kan komen. Ik heb liever eerlijke feedback, dan ja-knikkers. Ik wil dingen goed doen en houd niet van afraffelen. Dus als ik ergens mee kan helpen of verbeteren dan hoor ik het graag!'